Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ιδρύθηκε το 1994, κατ’ επιταγή του άρθρου 88 παρ. 3 του Συντάγματος, υποδέχτηκε τους πρώτους σπουδαστές το 1995, ενώ άρχισε και η επιμόρφωση των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών. Αποστολή της Σχολής είναι να εμπνεύσει στους σπουδαστές και στους επιμορφούμενους δικαστικούς λειτουργούς υψηλό φρόνημα και ανεξαρτησία γνώμης, να οικοδομήσει ήθος, να ενισχύσει την πίστη στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, να μεταφέρει παραστάσεις από την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, να αναδείξει την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του δικαίου, να αναπτύξει την κριτική ικανότητα κατά την προσέγγιση όχι μόνο του δικαίου αλλά και των φαινομένων εν γένει της κοινωνίας, να διδάξει τον δικανικό λόγο, γραπτό και προφορικό, να ανοίξει ορίζοντες για πνευματική καλλιέργεια και επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στόχος της δικαστικής εκπαίδευσης είναι η δημιουργία σύγχρονων δικαστικών λειτουργών που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών που απαιτούν πλατύ ορίζοντα γνώσεων και ευρύ κύκλο δεξιοτήτων.
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, η οποία ιδρύθηκε με το ν. 2236/1994, όπως αντικαταστάθηκε με τους ν. 3689/2008, 3910/2011 και ν. 4871/2021, όπου ο τελευταίος αποτελεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έχει σκοπούς που κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:
- Την επιλογή, η κατάρτιση και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων, οι οποίοι πρόκειται να διοριστούν σε θέσεις δοκίμων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας, των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και
- την διαρκή επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών.
Προς εκπλήρωση της αποστολής της
Προγράμματα Κατάρτισης
Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πλαίσιο τόσο της προεισαγωγικής εκπαίδευσης των σπουδαστών όσο και της επιμόρφωσης των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων.
Διοργάνωση Συνεδρίων
Διοργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις, σε αντικείμενα που εμπλουτίζουν τις νομικές γνώσεις αλλά και την ευρύτερη παιδεία των σπουδαστών και των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων, με εισηγητές ή ομιλητές δικαστές και εισαγγελείς, πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες, δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, της τέχνης και των γραμμάτων.
Επιστημονικές συναντήσεις
Οργανώνει επιστημονικές συναντήσεις ελλήνων δικαστικών λειτουργών με αλλοδαπούς δικαστικούς λειτουργούς και ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, σκέψεων, προβληματισμών για σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τη νομική επιστήμη αλλά και ευρύτερα τις κοινωνικές επιστήμες, όπως την εγκληματολογία, την κοινωνιολογία, την ανακριτική, τη σωφρονιστική, τη διοικητική και την πολιτική επιστήμη, την πολιτική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, την ελεγκτική και τη λογιστική.
Σεμινάρια - Ημερίδες
Οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ειδικών, για την επιμόρφωση των δικαστών και εισαγγελέων που ασκούν διοίκηση στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, με σκοπό να τους μεταφέρει τις σύγχρονες αρχές του δικαστικού management για τη διαχείριση του φόρτου των υποθέσεων και την εν γένει διοίκηση των υπηρεσιών στις οποίες προΐστανται.
Συναντήσεις
Οργανώνει συναντήσεις διδασκόντων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών προκειμένου η μεθοδολογία διδασκαλίας να εμπλουτισθεί με νέες τεχνικές και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των σπουδαστών.
Εκδόσεις
Πραγματοποιεί εκδόσεις
Συνεργασίες
Συνεργάζεται με άλλους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, Δικηγορικούς Συλλόγους, ΑΕΙ, επιστημονικές εταιρείες κλπ.
Δίκτυα
Η ΕΣΔΙ είναι μέλος του European Judicial Training Network ( EJTN) και στο πλαίσιο αυτού του δικτύου συμμετέχει αφενός σε προγράμματα ανταλλαγών δικαστών και εισαγγελέων, με σκοπό την επιμόρφωσή τους σε επίκαιρα ζητήματα, και αφετέρου σε προγράμματα εκπαίδευσης σπουδαστών τα οποία εξελίσσονται με τη συμμετοχή σπουδαστών από σχολές δικαστών που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συνεργασίες τόσο με ευρωπαϊκούς οργανισμούς που προσφέρουν εκπαίδευση σε ζητήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη ( π.χ. ΟΑΣΕ) όσο και με εκπαιδευτικούς οργανισμούς ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ως αντικείμενο τη δικαστική εκπαίδευση ( πχ. Ecole National d’ Administration), και διοργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια σε ευρωπαϊκά δικαστήρια (ΔΕΕ, ΕΔΔΑ) με σκοπό την ενημέρωση των σπουδαστών για τη λειτουργία και το έργο των θεσμών αυτών.
Δίαυλοι Επικοινωνίας
Η Σχολή ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τον πνευματικό κόσμο της χώρας, οργανώνοντας ημερίδες και συναντήσεις των δικαστών με ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, για να αναδειχθεί η στενή σχέση που έχει ο δικαστής με το πνεύμα και τη διανόηση. Η δικαστική εργασία είναι κατά βάση μια διαδικασία βαθιά διανοητική. Ο δικαστής δεν είναι γραφειοκράτης – δεν πρέπει να είναι γραφειοκράτης -, δεν πρέπει να είναι υπάλληλος που ενδιαφέρεται για την διεκπεραίωση μιας δικογραφίας. Οφείλει να είναι ένας λειτουργός με στοιχεία διανοούμενου.